ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ Του Απόστολου Μελισσά
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ Το 1926 ιδρύεται το πολιτιστικό σωματείο «Φιλοπρόοδος Νεολαία Πενταπόλεως» το οποίο λίγο αργότερα δημιουργεί και την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού με την επωνυμία Φιλοπρόοδος Πενταπόλεως.
ΜΟΥΣΙΚΟΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ Το 1930 ιδρύεται ο «Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής Πενταπόλεως» δημιουργώντας και αυτός την ποδοσφαιρική ομάδα Ηρακλής Πενταπόλεως.
Διοργανώνονται μουσικοχορευτικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις που δίνουν ζωντάνια στο χωριό.
Έτσι την δεκαετία του 1930 στην Πεντάπολη υπάρχουν δύο αναγνωρισμένοι πολιτιστικοί σύλλογοι με αντίστοιχα αθλητικά ποδοσφαιρικά τμήματα την ομάδα της Φιλοπρόοδου και την ομάδα του Ηρακλή. Ποδοσφαιρικές ομάδες που δημιούργησαν και έγραψαν την δικιά τους ιστορία.
Μετά την μεταπολίτευση, οι νεολαία του χωριού έχοντας σαν παράδειγμα τις δραστηριότητες των γονιών και των παππούδων τους τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν, αλλά και αντιλαμβάνοντες ότι τα χρόνια της ολιγαρχικής επταετίας βάραιναν και κούρασαν τα φτερά και την ψυχή τους, προσπάθησαν να πετάξουν ελεύθερα και οραματίστηκαν ξανά για τον τόπο τους. Έτσι ιδρύουν το 1978 τον πρώτο Πολιτιστικό Σύλλογο της Πεντάπολης.
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ
Το 1978 ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ με έδρα την ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ.
(Αριθ. Αποφάσεως του Πολ. Πρωτοδικείου Σερρών 531/20 Ιουνίου 1978. ΑΜ 605/1981)
Σκοπός του συλλόγου η ανύψωση του πνευματικού, μορφωτικού, ηθικού και πολιτιστικού εν γένει επιπέδου των μελών και των κατοίκων της περιοχής Πενταπόλεως.
Η διάδοσης και διάσωσης των παραδόσεων της πολιτιστικής κληρονομιάς και η φροντίδα για την δημιουργία σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής εκφράσεως και η άνοδος της αισθητικής καλλιέργειας γενικά του λαού της περιοχής.
Συνεργασίες και συμμετοχές με άλλους συλλόγους, οργανισμούς, ενώσεις καθώς και με τους τοπικούς φορείς Κοινότητα, Δήμο, Νομαρχία.
Περισσότερα για τους σκοπούς και τα μέσα μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες του καταστατικού που δημοσιεύονται παρακάτω.
Ανατρέχοντας στο βιβλίο των πρακτικών του συλλόγου μαθαίνουμε για το πλήθος των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν την περίοδο εκείνη όπως:
Ομιλίες ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου, οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης, εκθέσεις βιβλίων, διαγωνισμούς ζωγραφικής των μαθητών του σχολείου, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις με το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών, χορωδιακές με τον σύλλογο του Ορφέα.
Εκδρομές για παρακολούθηση αρχαίων παραστάσεων και για αναψυχή των μελών, χοροεσπερίδες από τα έσοδα των οποίων αντικαταστάθηκε η στέγη του Αγίου Γεωργίου καθώς και χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε σεισμόπληκτους της Νιγρίτας και σε άπορους.
Ο σύλλογος ήταν ενεργός μέχρι και το 1983.
Το Καταστατικό, το Βιβλίο Πρακτικών και η Σφραγίδα του Συλλόγου το 1978
Έκτοτε αδρανοποιήθηκε για τους γνωστούς λόγους που συμβαίνουν στους περισσοτέρους συλλόγους, χωρίς όμως να διαλυθεί οριστικά και να σταματήσει την λειτουργία του όπως ορίζεται στο καταστατικό του. Επομένως θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και πάλι
Μετά από τέσσερα χρόνια δημιουργείτε νέος σύλλογος, με παρόμοιο καταστατικό, άγνωστο και άξιον απορίας για ποιόν λόγο, ενώ προϋπήρχε σύλλογος. Πάντως δικαιολογία ότι δεν γνώριζαν για τον σύλλογο, δεν ευσταθεί γιατί το πλήθος των εκδηλώσεων και των δράσεων ήταν τέτοιο που έχαιρε εκτίμησης από την πλειοψηφία του κόσμου.
Έως τώρα πρωτοστατούσε η νεολαία. Αυτή τη φορά μάλλον κρίθηκε αρνητικά και έτσι προτιμήθηκε να ιδρυθεί ένας σύλλογος με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά με διαφορετικό ανθρώπινο προφίλ (ηλικία, φύλο, κουλτούρα κά ???), με περίσσια όμως ιδιωτική έως και προσωπική προσέγγιση.
Το σκεπτικό αυτό απέχει από την πραγματική ουσία που είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα και ο εθελοντισμός των μελών και όχι η προσωπική προβολή κάποιου μέλους του ΔΣ για ίδιον μέσον, αλλά του συνόλου. Στην πορεία του εμπλουτίστηκε και ενισχύθηκε από νέα και δυναμικά μέλη και έτσι διανύει μέχρι και σήμερα μια επιτυχημένη πορεία.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΟ ΣΑΡΜΟΥ-ΣΑΚΛΙ»
Το 1987 ιδρύθηκε, λειτουργεί και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα ο Πολιτιστικός Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Το Σαρμουσακλί». Η ονομασία αυτή δόθηκε στο Σύλλογό μας γιατί αυτό ήταν το παλαιό όνομα της Πεντάπολης. (Αριθ. Αποφάσεως του Πολ. Πρωτοδικείου Σερρών ΑΜ 982/1987). Οι κύριοι σκοποί της ίδρυσης του Συλλόγου αυτού είναι η διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας και η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων και μελών του Συλλόγου αυτού, αλλά και ο εξωραϊσμός του χωριού μας που αν δεν είναι το παλαιότερο του νομού μας, συγκαταλέγεται σίγουρα στα παλαιότερα.
Για την επίτευξη των σκοπών αυτών, ο Σύλλογός μας, προγραμματίζει και διοργανώνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων είναι:
- Η κοπή της βασιλόπιτας.
- Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου
- Η εκδήλωση της Καθαρής Δευτέρας με παραδοσιακή φασολάδα και γλέντι, όπου δεχόμαστε τις επισκέψεις χιλιάδων κατοίκων του νομού μας.
- Η αναβίωση και αναπαράσταση του τοπικού μας εθίμου και πανελλαδικώς αναγνωρισμένου του «Ζάμαντα», που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Γίνεται την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής.
- Το αντάμωμα των απανταχού Πενταπολιτών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο της ημέρες του 15 Αυγούστου, με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αναβίωση τοπικών δοξασιών και εθίμων, βραβεύσεις μαθητών και φοιτητών, εκθέσεις Πενταπολιτών καλλιτεχνών κά.
- Ημέρα της γυναίκας.
- Η γιορτή της μητέρας η οποία πλαισιώνεται με ομιλίες ειδικών αλλά και θεατρικών παραστάσεων από μαθητές του δημοτικού σχολείου, γυμνασίου και λυκείου του χωριού μας.
- Χριστουγεννιάτικη και Πρωτοχρονιάτικη γιορτή με διανομή μικροδώρων στους μικρούς κατοίκους του χωριού μας.
Για την ανύψωση του κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων ο σύλλογός μας διοργανώνει:
- Ομιλίες κοινωνικού και ιατρικού περιεχομένου, ψυχαγωγικές εκδρομές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
- Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων στα φεστιβάλ Αμφίπολης και Φιλίππων.
- Διατηρεί τοπική χορωδία και χορευτικά τμήματα ανδρών, γυναικών και παιδιών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
- Θεατρικές παραστάσεις.
- Εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς (όπως «τα πατητήρια» την εποχή του τρύγου).
- Τράπεζα αίματος για τις δύσκολες ανθρώπινες στιγμές.
Όλες αυτές οι εκδηλώσεις που προαναφέραμε στηρίζονται στο μεράκι και την προσωπική εργασία του εκάστοτε Δ.Σ. του Συλλόγου, αλλά περισσότερο στον εθελοντισμό των μελών του, ώστε όλοι μαζί να μπορούμε να προβάλουμε το παρελθόν αλλά και να δουλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας του χωριού μας.